Co je to Balayage?

Aktuální barvící technika vykouzlí ve vašich vlasech wow efekt na přání – a vypadá nádherně přirozeně! Prozradíme vám vše o balayage technice: jak funguje, jak se liší od ombré barvení, jestli bude vypadat dobře i u kratších vlasů...Také: hnědovlásky, blondýny, rusovlásky nebo černovlásky – komu bude tato barvící metoda slušet nejvíc?

Bala-co? Trendsetterky o ní mluví – ale pro vás je to španělská vesnice? Žádnou paniku, dozvíte se vše:

Co je to balyage?

Když se vlasy stanou plátnem: francouzští kadeřníci už dávno zvládli barvící techniku, při které se vlasy „malují“ volnou rukou se štětcem. Balayage, vyslovujte jako „bajaláž“, se přitom stala populární teprve nedávno. Výraz pochází z francouzského slovesa balayer, ve významu zametat nebo česat, což se odvozeno od metody, jak se pramínky vpracují do vlasů.

Místo oddělování jednotlivých pramínků vlasů, jak se to děje u běžného melírování (technikou ve fólii), barvení vlasů od vlasové linie až ke konečkům a zabalením do fólie, jsou pramínky vlasů volně držené v jedné ruce a druhá maluje barvou pohybem podobným zametání. Díky tomu vzniká barevná směs různé intenzity, která vykouzlí živý a přirozený vzhled. Vlasová linie zůstává většinou při balayage netknuta: barva se aplikuje na délky a obzvlášť na konce vlasů, a zejména na partie rámující obličej. Tímto způsobem vznikají úžasné efekty a mohou se tak zvýraznit kontury obličeje.  Přechody mezi barvenými pramínky jsou plynulé a jemné, takže výsledek vypadá velmi přirozeně – a je vždy individuálně přizpůsoben každé nositelce.

Delikátní až přiznané kontrasty ve vlasech se vytvářejí selektivním nanášením nebo malováním barev, vizuálně viditelnějšími nebo méně viditelnějšími na základě přání a typu vlasů. Vzájemná hra barev světlých a tmavších odstínů má také ve výsledku lichotivý konturující efekt. Takže tento trend, který prezentuje rysy obličeje účelným nanášením make-upu funguje také u vlasů! Oblasti, které chceme zvýraznit, jako jsou lícní kosti, jsou na této úrovni zvýrazněny světlejší barvou. Na druhé straně tmavší oblasti ve vlasech se mohou šikovně využít pro zeštíhlení. Obličej tak může být efektně vymodelován, konturován a zdokonalen díky účelně naneseným pramínkům ve vlasech.

Jaký je rozdíl v porovnání s ombré barvením?

Barvení vlasů ve stylu ombré (také známé jako „namáčení“ – dip dye) je výraznou barvou: tmavá vlasová linie nebo délky, v závislosti na tom, kde barevný přechod začíná, a světlejší konce. Pokud světlé vlasy začínají u vlasové linie a přecházejí v tmavší odstín – obvykle půl na půl – říká se tomu two-tone (dva odstíny). Na rozdíl od balayage techniky se u ombré barvení a two-tone stylu nepracuje s jednotlivými pramínky vlasů. Barva se aplikuje přibližně ve výši uší nebo níže a zcela zakrývá konce vlasů. To vytvoří výrazný efekt. Zatímco u ombré a two-tone verze jsou barvy jasně oddělené, světlé a tmavé pramínky v různých odstínech u balayage vlasů jsou celkově uměleckým dílem, které vypadá přirozeně.

Jaká délka vlasů je pro balayage vhodná?

Od zubatého pixie střihu po rovné mikádo nebo vlnitou splývající hřívu – v principu se balayage dá aplikovat na jakýkoliv účes. To proto, že freestylová technika umožňuje, aby se barevné akcenty individuálně přizpůsobily střihu a struktuře. Nicméně, nejvýraznějších efektů se dosahuje u XL účesů. Proč? Čím delší hříva (doporučení: alespoň po ramena), tím kreativněji se mohou pramínky umístit. A navíc, pohyb v dlouhých rozpuštěných vlasech – obzvlášť vlnitých – učiní jemnou vzájemnou hru barev ještě živější.

Jaké barvy vlasů jsou ve hře?

To je na tom nejlepší: všechny! Ať chcete dodat nový svěží dotek vaší přirozené barvě vlasů nebo vyzkoušet zcela nový barevný mix – s balayage bude výsledek vždy stát za to. Co například zlaté blond pramínky v čokoládově hnědých vlasech? Nebo podmanivé bordeaux akcenty v inkoustově černých vlasech? Balayage metoda umožňuje jakoukoliv barevnou kombinaci.

Tolik teorie, a nyní do praxe: shromáždili jsme pro vás v naší galerie nejpůsobivější balayage krásky:

Související články
  • Odbarvení a tak dále: jak se stát chytře blond

    Barvení na blond

    Odbarvení a tak dále: jak se stát chytře blond
    ...
  • Barva nebo přeliv?

    Jakou vybrat barvu

    Barva nebo přeliv?
    ...
  • Snadné a pěkné: domácí barvení vlasů

    Barvení

    Snadné a pěkné: domácí barvení vlasů
    ...
  • Vyzkoušejte barvy na vlasy. Máte z čeho vybírat!

    Obarvěte si vlasy

    Vyzkoušejte barvy na vlasy. Máte z čeho vybírat!
    ...

    Chcete vyzkoušet nový odstín vlasů, ale nejste si jistá, zda vám bude slušet? Tak nejdřív novou barvu vlasů vyzkoušejte. Ukážeme vám, jak na to!

    ...
  • Co je to Balayage?

    Stylingové a barevné trendy

    Co je to Balayage?
    ...
  • Sombré: jemná verze ombré účesu

    Stylingové a barevné trendy

    Sombré: jemná verze ombré účesu
    ...
  • Stylová letní barva na vlasy: Růžové zlato

    Stylingové a barevné trendy

    Stylová letní barva na vlasy: Růžové zlato
    ...

    Odstín růžové zlato je barva mezi růžovou a broskvovou s lehkým dotekem zlaté. Tento jemný detail barvu vlasů osvěží a rozzáří Vaši pleť. A je to hlavně skvělá barva na léto! V tomto článku se dozvíte, v čem tento barevný trend spočívá a jak jej ve vlasech vytvořit.

    ...
  • Zářivá podzimní barva: Měděná blond

    Stylingové a barevné trendy

    Zářivá podzimní barva: Měděná blond
    ...

    Chcete své vlasy rozzářit? Pak sáhněte po měděné blond. V tomto článku zjistíte, jak tohoto trendy odstínu dosáhnout a jak jej udržet krásně zářivý.

    ...
  • Pěnová barva na vlasy

    Konzultace barvy

    Pěnová barva na vlasy
    ...

    Permanentní barva na vlasy ve formě pěny? Skvělý nápad! Aplikace je jednoduchá a výsledek krásný. S pomocí několika tipů budete vy i vaše nová barva vlasů vypadat oslnivě a dokonale.

    ...
  • Dobrá – lepší – blond

    Barvení na blond

    Dobrá – lepší – blond
    ...

    Dokud je to neomrzí, budou módní návrháři a kadeřníci letos vlasy barvit a odbarvovat podle libosti. Odvážné ženy mají zcela jistě mnoho příležitostí experimentovat s novými styly.

    ...
  • Mokré barvení: Vlasy v barvě želvoviny

    Exotické vlasové barvy

    Mokré barvení: Vlasy v barvě želvoviny
    ...

    Ombré má svou novou verzi: Aktuálním trendem jsou vlasy v barvě želvoviny. Ukážeme vám současný oblíbený styl celebrit a vysvětlíme, jakou technikou ho dosáhnete.

    ...
  • Zrzavé vlasy s dotekem mědi

    Zrzavé vlasové barvy

    Zrzavé vlasy s dotekem mědi
    ...

    Zrzavé vlasy mohou vypadat tajemně, něžně, romanticky, mladě i svůdně. Špetka měděného nádechu dodá zrzavým vlasům královskou záři.

    ...